SSHF-nytt 1992:3

HANDI 3-5184A - en brukers erfaringer.

av Roger Riise.

Denne kassettspilleren er spesiallaget for synshemmede. Den er utviklet av General Electric for American Printing House for the Blind. Jeg har selv hatt denne spilleren i et par år, og jeg skal her oppsummere noen erfaringer.

I tillegg til de funksjoner vi finner på ordinære kassettspillere, er spilleren utstyrt med:

Kassettspilleren leveres med oppladbare batterier og eliminator. Hodetelefoner følger også med. I tillegg kan en få ytre mikrofon med fjernkontroll. Telleverk mangler.

Med disse funksjonene, må kassettspilleren betegnes som avansert. Brukerne må helst ha større oppgaver enn det å spille av musikkassetter.

Handi'en egner seg svært godt som diktafon. Knappene for innspilling, spoling og pause er utformet slik at de er lette å identifisere. Sjansen for å trykke ned feil knapp, er liten. Indekssignalene øker potensialet for effektiv diktering vesentlig. Under avspilling er indekssignalene ikke hørbare, og ved opptak kan signalet legges inn samtidig som du prater. Det er imidlertid et aber med disse signalene. Min TRC 9000, som selv har mulighet for indekssignaler, reagerer ikke på disse. Handi'en bruker et signal på 70 Hz som indekssignal. Mon dette er en frekvens bare for Handi.

Ved opptak på konferanser/forelesninger, er det hendig å kunne sjekke om kassetten fremdeles går. Spilleren stopper selvsagt automatisk ved kassettslutt, men gir ikke noe signal når batteriene går ut. Den taktile kontrollen skjer ved at lokket har et hull der en kan føle på en av spoleakslingene. Denne er attpå til utstyrt med en eksentrisk forhøyning.

Muligheten for å justere mikrofonfølsomheten, har jeg aldri hatt bruk for. Hos meg står den alltid på største følsomhet. Det er likevel trolig at opptakene i støyende omgivelser blir bedre ved lav følsomhet.

Handi'en gjør det ikke like godt på avspilling. Sporene legges litt anderledes enn det som er vanlig. Hvis du vil bruke et opptak som er gjort på Handi'en på en annen kassettspiller, så må kassetten være slettet på en vanlig spiller før opptak. Du må dessuten sørge for at sporvenderen står i riktig posisjon. Hvis ikke vil du høre det gamle opptaket sammen med det nye, eller du får lyd som går baklengs sammen med det nye.

Handi'en spiller bare inn på et spor i gangen, men den nytter ett av totalt 4 på kassetten. Problemet kunne vært løst med en bryter for å kortslutte to og to av sporene. Dette er etter min mening et meget stort draw-back. Spor-inndelingen har også konskvenser for hodetelefonen. Jeg har en liten stereoradio med hodetelefon. Denne har samme utforming som hodetelefonen til Handi'en. På en ferietur tenkte jeg at det måtte holde med en hodetelefon, den for radioen. Som vanlig hadde jeg dratt med flust med faglitteratur på lyd. Resultatet var at jeg med en stereo hodetelefon på Handi'en bare fikk lyd på ett øre. Det er mulig at ergelsen over Handi'en spilte inn, men jeg fant denne situasjonen meget slitsom.

Hvis du nytter hastighetskontrollen, og muligheten for 4 spor, er du låst til avspilling på en Handi. Jeg ville i alle fall være forsiktig med å legge arkivmateriale inn med et slikt format. Hva når din Handi er utslitt?

Den komprimerte talen virket godt i et par - tre måneder. Da oppstod det skurr, etterhvert i slik grad at det var nødvendig å holde fingeren på potensiometrene for at disse skulle få skikkelig kontakt. Denne funksjonen har ikke vært brukt av meg det siste året.

Potensiometrene var ikke det eneste som indikerte bruk av billige komponenter. Eliminatorpluggen er et annet eksemel. Det har ofte hendt at jeg har tatt kassettspilleren etter en natts oppladning, og batteriene har vært like flate. Dette problemet har eksistert helt fra jeg fikk spilleren. Jeg har også et inntrykk av at motoren er i svakeste laget. Kassetter som greit lar seg avspille på andre spillere, stopper av og til på Handi'en.

Den fysiske utformingen av spilleren er heller ikke ideell etter min mening. Den er for stor for de fleste lommer. Jeg bruker kassettspiller på mange forskjellige arenaer. Spilleren transporteres ofte i veske eller bærenett sammen med annet rusk og rask. Den blir også utsatt for temperatursvigninger, fukt og støv. Dette setter krav til robust utforming, og det har Handi'en så avgjort ikke. Den er f.eks. ikke utstyrt med noe etui. Dette gjør at en del funksjonskontroller er utsatt. Dette gjelder kontrollene for komprimert tale, som er plassert på spillerens flatside.

Båndføringen er et sensitivt punkt for alle kassettspillere. Her skal det ikke store forskyvningen til før det merkes på lyden. På Handi'en blir kassetten holdt i rett posisjon av to skinner i lokket. Dette er av plast. Det ulykksalige er at lokket strekker seg helt til spillerens ytterkant. Ved støt eller fall i gulvet, er det således stor sjanse for at båndføringen blir skadet. Høytaleren sitter slik at spilleren helst bør stå på kant ved avspilling. Den er derfor nokså lett å tippe, særlig for oss som famler litt.

Da jeg oppsøkte hjelpemiddelsentralen, på jakt etter ny spiller, var jeg ute etter komprimert tale og indekssignaler. I tillegg ønsket jeg en spiller i lommeformat. Jeg ble oppmerksom på en del av svakhetene da jeg prøvde Handi'en første gang. Men spilleren hadde så mange av de funksjonene jeg ønsket meg, at den likevel ble valgt. Det var heller ikke noen annen spiller da som kunne tilby det samme. Min konklusjon er imidlertid at jeg ikke ville valgt denne spilleren på nytt.

[Hjemmeside] [Organisasjonsstoff] [Medlemsbladet] [Eksterne pekere]


06.10.96 © Synshemmede Akademikeres Forening, SAF.
Postboks 5911, Majorstua, 0308 Oslo
e-post adresse: post@saf-org.no
Kontakt vevansvarlig: webmaster@saf-org.no